افراد بسیاری را دیده ایم که به تاریخ داروها اهمیتی نمی دهند و مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته را امری عادی می دانند . عقیده این افراد این است که گذشتن تاریخ انتقضای دارو فقط اثر دارو را کم می کند و ما را دچار مسمویت نمی کند . امروز در داروفن میخواهیم در رابطه اشتباه بودن این عقیده و همچنین آسیب های جبران ناپذیری صحبت کنیم که با مصرف دارو تاریخ گذشته ممن است به آن ها دچار شوید .
زیان های داروی تاریخ گذشته !
طبق تحقیقاتی که دانشجویان تگزاس آمریکا در سال های اخیر کرده اند، مصرف داروهایی که تاریخ مصرف آنها به پایان رسیده از چند وجه مهم قابل بررسی است . دانشمندان معتقدند که تاریخ انقضا، زمان احتمالی فساد و مسترکیبات دارویی است، و همچنین زمان از دست رفتن تاثیرات دارو.
توجه داشته باشید که دارو هایی که تاریخ مجاز مصرف آن به انتها می رسد ، شاید نتیجه عکسی نداشته باشد، اما تهدید بزرگی برای سلامتی شما به حساب می آید . تاثیر داروهایی که بدون نسخه از داروخانهها دریافت میکنید، آنچنان که تصور میکنید کم نمی شود ، اما تاثیر داروهایی که ویژه بیماریهای خاص هستند را تصور کنید؛ بیماری قلبی یا دیابت، مصرف این نوع داروها نقشی حیاتی در کنترل بیماری بازی میکند. وی خاطرنشان میکند که مصرف مقدار کمتر دارو ممکن است بلافاصله منجر به بروزعواقب ناخوشایندی شود.
محققان حوزه سلامت اعتقاد دارند که نحوه جبران این کمبود، خطرات خودش را به همراه خواهد داشت. فرض را بر این بگیریم که داروی تاریخ مصرف گذشته فقط ۹۰٪ موثر باشد، اما بعضی از بیماران گمان که مصرف دو یا سه عدد قرصِ تاریخ مصرف گذشته خطری ندارد و جبران این کمبود است. شما متوجه نخواهید شد که چه میزان دارو مصرف کردهاید، شاید خیلی بیش از حد مجاز بوده و جنبه خطرناک این نوع داروها همین است.
افزایش این عادت غلط در بین مردم !
متاسفانه عادت توجه نکردن به تاریخ انتقضای دارو ها در بین مردم در حال افزایش است و این میتواند خطرات بسیار و هزینه های سنگینی برای دولت ها داشته باشد . یکی از منتقدان مصرف دارو های تاریخ گذشته می گویند : مهرو مومش کنید، بیمصرفش کنید و در سطل زباله بیاندازید. داروها را ترجیحا درون یک تکه کاغذ یا پلاستیک بپیچید و بیمصرفش کنید، مثلا با فروبردن بسته در آب یا تفاله قهوه یا ظرف غذای گربه خانگیتان، حقیقتا باید همین کار را انجام دهید! بعد از مهرو موم کردن بسته دارو و انجام یکی از این روشها، به راحتی آن را در سطل زباله بیاندازید !
دکتر مک کلاسکی ، استاد دانشگاه آکسفورد می گویند : ضمنا با تغییری بسیار کوچک میتوانید عمر مفید داروهای خود را بیشتر کنید ! از نگهداشتن داروها در حمام خودداری کنید. رطوبت بسیار زیاد و دمای بالا در واقع موجب فساد زودتر داروها میشود. داروهای خود را در معرض بخار حمام قرار ندهید و در عوض در کشوهای بالایی آشپزخانه نگه دارید که هم خشکتر و هم خنکترند.
پیشنهاد و راه حل ما
متاسفانه این روز ها افراد به دلایل گوناگون همچون تنبلی ! حاضر به خرید و تهیه داروی تازه تولید شده نیستند . و در هنگام مصرف داروها با وجود خواندن تاریخ و اطلاع از این امر که تاریخ دارو چندین ماه است که به اتمام رسیده ، باز هم به مصرف آن ادامه می دهند . توجه داشته باشید که خطرات و احتمال مسمویت در بیخ گوش شماست ! پس با خرید دارو تازه سلامتی خود را حفظ کنید . همچنین توصیه میکنیم به هیچ عنوان اقدام به خرید و مصرف خودسر دارو نکنید . چرا که آمار حاکی از آن است که حدود 5 درصد از افرادی که بیمار می شوند اقدام به مصرف خودسر دارو میکنند و به سیستم سلامت بدن خود آسیب بسیار جدی وارد می کنند .